eubabel.eu

Северна Македонија


Европски земји и јазициЕвропски земјиПопулација: 738 096 509Јазик / селектор земја" class="blue solid

 • eubabel.eu
 • Албанија
 • Андора
 • Ерменија
 • Австрија
 • Азербејџан
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Хрватска
 • Кипар
 • Чешка
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Грузија
 • Германија
 • Грција
 • Унгарија
 • Исланд
 • Ирска
 • Италија
 • Казахстан
 • Латвија
 • Лихтенштајн
 • Литванија
 • Луксембург
 • Малта
 • Молдавија
 • Монако
 • Црна Гора
 • Холандија
 • Северна Македонија
 • Норвешка
 • Полска
 • Португалија
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Северна Ирска
 • Шкотска
 • Велс
 • Ватикан
 • Оланд
 • Баскија
 • Каталонија
 • Галиција
 • Фризија
 • Косово
 • Фарски Острови
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Ман (остров)
 • Џерси
 • Шпицбершки Острови
 • Силенд
 • Себорга
 • Арцах
 • Северен Кипар
 • Апхазија
 • Јужна Осетија
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • eubabel.eu
 • Албанија
 • Андора
 • Ерменија
 • Австрија
 • Азербејџан
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Хрватска
 • Кипар
 • Чешка
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Грузија
 • Германија
 • Грција
 • Унгарија
 • Исланд
 • Ирска
 • Италија
 • Казахстан
 • Латвија
 • Лихтенштајн
 • Литванија
 • Луксембург
 • Малта
 • Молдавија
 • Монако
 • Црна Гора
 • Холандија
 • Северна Македонија
 • Норвешка
 • Полска
 • Португалија
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Северна Ирска
 • Шкотска
 • Велс
 • Ватикан
 • Оланд
 • Баскија
 • Каталонија
 • Галиција
 • Фризија
 • Косово
 • Фарски Острови
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Ман (остров)
 • Џерси
 • Шпицбершки Острови
 • Силенд
 • Себорга
 • Арцах
 • Северен Кипар
 • Апхазија
 • Јужна Осетија
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • eubabel.eu
 • Албанија
 • Андора
 • Ерменија
 • Австрија
 • Азербејџан
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Хрватска
 • Кипар
 • Чешка
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Грузија
 • Германија
 • Грција
 • Унгарија
 • Исланд
 • Ирска
 • Италија
 • Казахстан
 • Латвија
 • Лихтенштајн
 • Литванија
 • Луксембург
 • Малта
 • Молдавија
 • Монако
 • Црна Гора
 • Холандија
 • Северна Македонија
 • Норвешка
 • Полска
 • Португалија
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Северна Ирска
 • Шкотска
 • Велс
 • Ватикан
 • Оланд
 • Баскија
 • Каталонија
 • Галиција
 • Фризија
 • Косово
 • Фарски Острови
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Ман (остров)
 • Џерси
 • Шпицбершки Острови
 • Силенд
 • Себорга
 • Арцах
 • Северен Кипар
 • Апхазија
 • Јужна Осетија
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик

Целосно преведени страници" class="blue solid

 • eubabel.eu
 • Австрија
 • Бугарија
 • Чешка
 • Франција
 • Германија
 • Унгарија
 • Италија
 • Лихтенштајн
 • Молдавија
 • Монако
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Џерси
 • Силенд
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • eubabel.eu
 • Австрија
 • Бугарија
 • Чешка
 • Франција
 • Германија
 • Унгарија
 • Италија
 • Лихтенштајн
 • Молдавија
 • Монако
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Џерси
 • Силенд
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • eubabel.eu
 • Австрија
 • Бугарија
 • Чешка
 • Франција
 • Германија
 • Унгарија
 • Италија
 • Лихтенштајн
 • Молдавија
 • Монако
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Џерси
 • Силенд
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик


Информации

Проширување: +-

Официјалните јазици на Европа#

Службен јазик

Тука Е Официјален

Број на звучници

1 01

азербејџански

1
Азербејџан
Азербејџан
Азербејџан
9 277 224
2 02

албански

2
Албанија
Косово
Албанија
Косово
Албанија Косово
4 426 964
3 03

англиски

8
Обединето Кралство
Ирска
Малта
Гибралтар - Обединето Кралство
Гернзи - Обединето Кралство
Џерси - Обединето Кралство
Ман (остров)
Силенд
Обединето Кралство
Ирска
Малта
Гибралтар - Обединето Кралство
Гернзи - Обединето Кралство
Џерси - Обединето Кралство
Ман (остров)
Силенд
Обединето Кралство Ирска Малта Гибралтар Гернзи Џерси Ман (остров) Силенд
67 669 682
4 04

апхаски

1
Апхазија
Апхазија
Апхазија
123 155
5 05

баскиски

1
Баскија
Баскија
Баскија
754 971
6 06

белоруски

1
Белорусија
Белорусија
Белорусија
2 184 701
7 07

босански

1
Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина
1 669 962
8 08

бугарски

1
Бугарија
Бугарија
Бугарија
5 865 232
9 09

велшки

1
Велс
Велс
Велс
599 070
10 10

галициски

1
Галиција
Галиција
Галиција
1 377 888
11 11

германски

6
Германија
Австрија
Белгија
Лихтенштајн
Луксембург
Швајцарија
Германија
Австрија
Белгија
Лихтенштајн
Луксембург
Швајцарија
Германија Австрија Белгија Лихтенштајн Луксембург Швајцарија
90 684 818
12 12

грузиски

1
Грузија
Грузија
Грузија
3 259 684
13 13

грчки

2
Грција
Кипар
Грција
Кипар
Грција Кипар
10 686 657
14 14

дански

2
Данска
Фарски Острови
Данска
Фарски Острови
Данска Фарски Острови
5 120 394
15 15

ерменски

2
Ерменија
Арцах
Ерменија
Арцах
Ерменија Арцах
3 015 658
16 16

естонски

1
Естонија
Естонија
Естонија
1 069 374
17 17

ирски

2
Ирска
Северна Ирска
Ирска
Северна Ирска
Ирска Северна Ирска
2 268 950
18 18

исландски

1
Исланд
Исланд
Исланд
341 471
19 19

италијански

6
Италија
Швајцарија
Словенија
Сан Марино
Себорга
Ватикан
Италија
Швајцарија
Словенија
Сан Марино
Себорга
Ватикан
Италија Сан Марино Себорга Швајцарија Словенија Ватикан
56 111 046
20 20

казашки

1
Казахстан
Казахстан
Казахстан
1 019 450
21 21

каталонски

2
Каталонија
Андора
Каталонија
Андора
Каталонија Андора
4 478 451
22 22

латвиски

1
Латвија
Латвија
Латвија
1 755 061
23 23

латински

1
Ватикан
Ватикан
Ватикан
453
24 24

лигурскиот

1
Себорга
Себорга
Себорга
297
25 25

литвански

1
Литванија
Литванија
Литванија
2 778 710
26 26

луксембуршки

1
Луксембург
Луксембург
Луксембург
519 570
27 27

македонски

1
Северна Македонија
Северна Македонија
Северна Македонија
1 689 123
28 28

малтешки

1
Малта
Малта
Малта
499 127
29 29

мански

1
Ман (остров)
Ман (остров)
Ман (остров)
1 832
30 30

норвешки бокмал

2
Норвешка
Шпицбершки Острови
Норвешка
Шпицбершки Острови
Норвешка Шпицбершки Острови
4 250 253
31 31

норвешки нинорск

1
Норвешка
Норвешка
Норвешка
749 939
32 32

осетски

1
Јужна Осетија
Јужна Осетија
Јужна Осетија
48 125
33 33

полски

1
Полска
Полска
Полска
37 155 315
34 34

португалски

1
Португалија
Португалија
Португалија
9 814 234
35 35

реторомански

1
Швајцарија
Швајцарија
Швајцарија
42 850
36 36

романски

3
Романија
Молдавија
Приднестровие
Романија
Молдавија
Приднестровие
Романија Молдавија Приднестровие
19 577 896
37 37

руски

7
Русија
Белорусија
Казахстан
Шпицбершки Острови
Апхазија
Јужна Осетија
Приднестровие
Русија
Белорусија
Казахстан
Шпицбершки Острови
Апхазија
Јужна Осетија
Приднестровие
Русија Белорусија Казахстан Шпицбершки Острови Апхазија Јужна Осетија Приднестровие
107 576 019
38 38

словачки

1
Словачка
Словачка
Словачка
4 364 045
39 39

словенечки

1
Словенија
Словенија
Словенија
1 940 258
40 40

српски

3
Србија
Босна и Херцеговина
Косово
Србија
Босна и Херцеговина
Косово
Србија Босна и Херцеговина Косово
7 202 432
41 41

турски

3
Турција
Кипар
Северен Кипар
Турција
Кипар
Северен Кипар
Турција Кипар Северен Кипар
11 645 128
42 42

украински

2
Украина
Приднестровие
Украина
Приднестровие
Украина Приднестровие
28 108 837
43 43

унгарски

2
Унгарија
Словенија
Унгарија
Словенија
Унгарија Словенија
9 738 883
44 44

фарски

1
Фарски Острови
Фарски Острови
Фарски Острови
47 521
45 45

фински

1
Финска
Финска
Финска
4 908 900
46 46

француски

7
Франција
Белгија
Луксембург
Швајцарија
Монако
Џерси
Себорга
Франција
Белгија
Луксембург
Швајцарија
Монако
Џерси
Себорга
Франција Белгија Луксембург Монако Швајцарија Џерси Себорга
62 536 535
47 47

Фризиски

1
Фризија
Фризија
Фризија
352 919
48 48

холандски

2
Холандија
Белгија
Холандија
Белгија
Холандија Белгија
23 621 610
49 49

хрватски

2
Хрватска
Босна и Херцеговина
Хрватска
Босна и Херцеговина
Хрватска Босна и Херцеговина
4 393 824
50 50

црногорски

1
Црна Гора
Црна Гора
Црна Гора
279 842
51 51

чешки

1
Чешка
Чешка
Чешка
10 487 741
52 52

шведски

3
Шведска
Финска
Оланд
Шведска
Финска
Оланд
Шведска Финска Оланд
10 201 527
53 53

шкотски гелски

1
Шкотска
Шкотска
Шкотска
54 633
54 54

шкотски

1
Шкотска
Шкотска
Шкотска
1 638 990
55 55

шпански

1
Шпанија
Шпанија
Шпанија
41 615 838

Гугл преведувач

Twitter

eubabel.eu/twitter

Facebook

eubabel.eu/facebook