eubabel.eu.gif

Северна Македонија (Severna Makedonija)


Европски земји и јазициЕвропски земјиПопулација: 738 096 509Јазик / селектор земја" class="blue solid

 • Албанија
 • Андора
 • Ерменија
 • Австрија
 • Азербејџан
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Хрватска
 • Кипар
 • Чешка
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Грузија
 • Германија
 • Грција
 • Унгарија
 • Исланд
 • Ирска
 • Италија
 • Казахстан
 • Латвија
 • Лихтенштајн
 • Литванија
 • Луксембург
 • Малта
 • Молдавија
 • Монако
 • Црна Гора
 • Холандија
 • Северна Македонија (Severna Makedonija)
 • Норвешка
 • Полска
 • Португалија
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Северна Ирска
 • Шкотска
 • Велс
 • Ватикан
 • Оланд
 • Баскија
 • Каталонија
 • Галиција
 • Фризија
 • Косово
 • Фарски Острови
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Ман (остров)
 • Џерси
 • Шпицбершки Острови
 • Силенд
 • Себорга
 • Арцах
 • Северен Кипар
 • Апхазија
 • Јужна Осетија
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • Албанија
 • Андора
 • Ерменија
 • Австрија
 • Азербејџан
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Хрватска
 • Кипар
 • Чешка
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Грузија
 • Германија
 • Грција
 • Унгарија
 • Исланд
 • Ирска
 • Италија
 • Казахстан
 • Латвија
 • Лихтенштајн
 • Литванија
 • Луксембург
 • Малта
 • Молдавија
 • Монако
 • Црна Гора
 • Холандија
 • Северна Македонија (Severna Makedonija)
 • Норвешка
 • Полска
 • Португалија
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Северна Ирска
 • Шкотска
 • Велс
 • Ватикан
 • Оланд
 • Баскија
 • Каталонија
 • Галиција
 • Фризија
 • Косово
 • Фарски Острови
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Ман (остров)
 • Џерси
 • Шпицбершки Острови
 • Силенд
 • Себорга
 • Арцах
 • Северен Кипар
 • Апхазија
 • Јужна Осетија
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • Албанија
 • Андора
 • Ерменија
 • Австрија
 • Азербејџан
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Хрватска
 • Кипар
 • Чешка
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Грузија
 • Германија
 • Грција
 • Унгарија
 • Исланд
 • Ирска
 • Италија
 • Казахстан
 • Латвија
 • Лихтенштајн
 • Литванија
 • Луксембург
 • Малта
 • Молдавија
 • Монако
 • Црна Гора
 • Холандија
 • Северна Македонија (Severna Makedonija)
 • Норвешка
 • Полска
 • Португалија
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Северна Ирска
 • Шкотска
 • Велс
 • Ватикан
 • Оланд
 • Баскија
 • Каталонија
 • Галиција
 • Фризија
 • Косово
 • Фарски Острови
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Ман (остров)
 • Џерси
 • Шпицбершки Острови
 • Силенд
 • Себорга
 • Арцах
 • Северен Кипар
 • Апхазија
 • Јужна Осетија
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик

Целосно преведени страници" class="blue solid

 • Австрија
 • Бугарија
 • Чешка
 • Франција
 • Германија
 • Унгарија
 • Италија
 • Лихтенштајн
 • Молдавија
 • Монако
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Џерси
 • Силенд
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • Австрија
 • Бугарија
 • Чешка
 • Франција
 • Германија
 • Унгарија
 • Италија
 • Лихтенштајн
 • Молдавија
 • Монако
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Џерси
 • Силенд
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик
 • Австрија
 • Бугарија
 • Чешка
 • Франција
 • Германија
 • Унгарија
 • Италија
 • Лихтенштајн
 • Молдавија
 • Монако
 • Романија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Србија
 • Словачка
 • Обединето Кралство
 • Англија
 • Гибралтар
 • Гернзи
 • Џерси
 • Силенд
 • Приднестровие
 • Есперантоски јазик


Информации

Проширување: +-
Официјалните јазици на Европа#

Службен јазик

Тука Е Официјален

Број на звучници

1 апхаски 1
Апхазија
Апхазија
123 155
2 албански 2
Албанија
Косово
Албанија Косово
4 426 964
3 англиски 8
Обединето Кралство
Ирска
Малта
Гибралтар - Обединето Кралство
Гернзи - Обединето Кралство
Џерси - Обединето Кралство
Ман (остров)
Силенд
Обединето Кралство Ирска Малта Гибралтар Гернзи Џерси Ман (остров) Силенд
67 669 682
4 азербејџански 1
Азербејџан
Азербејџан
9 277 224
5 баскиски 1
Баскија
Баскија
754 971
6 белоруски 1
Белорусија
Белорусија
2 184 701
7 бугарски 1
Бугарија
Бугарија
5 865 232
8 босански 1
Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина
1 669 962
9 чешки 1
Чешка
Чешка
10 487 741
10 дански 2
Данска
Фарски Острови
Данска Фарски Острови
5 120 394
11 естонски 1
Естонија
Естонија
1 069 374
12 фарски 1
Фарски Острови
Фарски Острови
47 521
13 фински 1
Финска
Финска
4 908 900
14 француски 7
Франција
Белгија
Луксембург
Швајцарија
Монако
Џерси
Себорга
Франција Белгија Луксембург Монако Швајцарија Џерси Себорга
62 536 535
15 Фризиски 1
Фризија
Фризија
352 919
16 галициски 1
Галиција
Галиција
1 377 888
17 грчки 2
Грција
Кипар
Грција Кипар
10 686 657
18 грузиски 1
Грузија
Грузија
3 259 684
19 холандски 2
Холандија
Белгија
Холандија Белгија
23 621 610
20 хрватски 2
Хрватска
Босна и Херцеговина
Хрватска Босна и Херцеговина
4 393 824
21 ирски 2
Ирска
Северна Ирска
Ирска Северна Ирска
2 268 950
22 исландски 1
Исланд
Исланд
341 471
23 каталонски 2
Каталонија
Андора
Каталонија Андора
4 478 451
24 казашки 1
Казахстан
Казахстан
1 019 450
25 латински 1
Ватикан
Ватикан
453
26 полски 1
Полска
Полска
37 155 315
27 латвиски 1
Латвија
Латвија
1 755 061
28 лигурскиот 1
Себорга
Себорга
297
29 литвански 1
Литванија
Литванија
2 778 710
30 луксембуршки 1
Луксембург
Луксембург
519 570
31 унгарски 2
Унгарија
Словенија
Унгарија Словенија
9 738 883
32 македонски 1
Северна Македонија (Severna Makedonija)
Северна Македонија (Severna Makedonija)
1 689 123
33 малтешки 1
Малта
Малта
499 127
34 мански 1
Ман (остров)
Ман (остров)
1 832
35 црногорски 1
Црна Гора
Црна Гора
279 842
36 германски 6
Германија
Австрија
Белгија
Лихтенштајн
Луксембург
Швајцарија
Германија Австрија Белгија Лихтенштајн Луксембург Швајцарија
90 684 818
37 норвешки бокмал 2
Норвешка
Шпицбершки Острови
Норвешка Шпицбершки Острови
4 250 253
38 норвешки нинорск 1
Норвешка
Норвешка
749 939
39 италијански 6
Италија
Швајцарија
Словенија
Сан Марино
Себорга
Ватикан
Италија Сан Марино Себорга Швајцарија Словенија Ватикан
56 111 046
40 руски 7
Русија
Белорусија
Казахстан
Шпицбершки Острови
Апхазија
Јужна Осетија
Приднестровие
Русија Белорусија Казахстан Шпицбершки Острови Апхазија Јужна Осетија Приднестровие
107 576 019
41 осетски 1
Јужна Осетија
Јужна Осетија
48 125
42 ерменски 2
Ерменија
Арцах
Ерменија Арцах
3 015 658
43 португалски 1
Португалија
Португалија
9 814 234
44 романски 3
Романија
Молдавија
Приднестровие
Романија Молдавија Приднестровие
19 577 896
45 реторомански 1
Швајцарија
Швајцарија
42 850
46 шкотски гелски 1
Шкотска
Шкотска
54 633
47 шкотски 1
Шкотска
Шкотска
1 638 990
48 шпански 1
Шпанија
Шпанија
41 615 838
49 шведски 3
Шведска
Финска
Оланд
Шведска Финска Оланд
10 201 527
50 српски 3
Србија
Босна и Херцеговина
Косово
Србија Босна и Херцеговина Косово
7 202 432
51 словачки 1
Словачка
Словачка
4 364 045
52 словенечки 1
Словенија
Словенија
1 940 258
53 турски 3
Турција
Кипар
Северен Кипар
Турција Кипар Северен Кипар
11 645 128
54 украински 2
Украина
Приднестровие
Украина Приднестровие
28 108 837
55 велшки 1
Велс
Велс
599 070
#

Службен јазик

Тука Е Официјален

Број на звучници

1 апхаски 1
Апхазија
Апхазија
123 155
2 албански 2
Албанија
Косово
Албанија Косово
4 426 964
3 англиски 8
Обединето Кралство
Ирска
Малта
Гибралтар - Обединето Кралство
Гернзи - Обединето Кралство
Џерси - Обединето Кралство
Ман (остров)
Силенд
Обединето Кралство Ирска Малта Гибралтар Гернзи Џерси Ман (остров) Силенд
67 669 682
4 азербејџански 1
Азербејџан
Азербејџан
9 277 224
5 баскиски 1
Баскија
Баскија
754 971
6 белоруски 1
Белорусија
Белорусија
2 184 701
7 бугарски 1
Бугарија
Бугарија
5 865 232
8 босански 1
Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина
1 669 962
9 чешки 1
Чешка
Чешка
10 487 741
10 дански 2
Данска
Фарски Острови
Данска Фарски Острови
5 120 394
11 естонски 1
Естонија
Естонија
1 069 374
12 фарски 1
Фарски Острови
Фарски Острови
47 521
13 фински 1
Финска
Финска
4 908 900
14 француски 7
Франција
Белгија
Луксембург
Швајцарија
Монако
Џерси
Себорга
Франција Белгија Луксембург Монако Швајцарија Џерси Себорга
62 536 535
15 Фризиски 1
Фризија
Фризија
352 919
16 галициски 1
Галиција
Галиција
1 377 888
17 грчки 2
Грција
Кипар
Грција Кипар
10 686 657
18 грузиски 1
Грузија
Грузија
3 259 684
19 холандски 2
Холандија
Белгија
Холандија Белгија
23 621 610
20 хрватски 2
Хрватска
Босна и Херцеговина
Хрватска Босна и Херцеговина
4 393 824
21 ирски 2
Ирска
Северна Ирска
Ирска Северна Ирска
2 268 950
22 исландски 1
Исланд
Исланд
341 471
23 каталонски 2
Каталонија
Андора
Каталонија Андора
4 478 451
24 казашки 1
Казахстан
Казахстан
1 019 450
25 латински 1
Ватикан
Ватикан
453
26 полски 1
Полска
Полска
37 155 315
27 латвиски 1
Латвија
Латвија
1 755 061
28 лигурскиот 1
Себорга
Себорга
297
29 литвански 1
Литванија
Литванија
2 778 710
30 луксембуршки 1
Луксембург
Луксембург
519 570
31 унгарски 2
Унгарија
Словенија
Унгарија Словенија
9 738 883
32 македонски 1
Северна Македонија (Severna Makedonija)
Северна Македонија (Severna Makedonija)
1 689 123
33 малтешки 1
Малта
Малта
499 127
34 мански 1
Ман (остров)
Ман (остров)
1 832
35 црногорски 1
Црна Гора
Црна Гора
279 842
36 германски 6
Германија
Австрија
Белгија
Лихтенштајн
Луксембург
Швајцарија
Германија Австрија Белгија Лихтенштајн Луксембург Швајцарија
90 684 818
37 норвешки бокмал 2
Норвешка
Шпицбершки Острови
Норвешка Шпицбершки Острови
4 250 253
38 норвешки нинорск 1
Норвешка
Норвешка
749 939
39 италијански 6
Италија
Швајцарија
Словенија
Сан Марино
Себорга
Ватикан
Италија Сан Марино Себорга Швајцарија Словенија Ватикан
56 111 046
40 руски 7
Русија
Белорусија
Казахстан
Шпицбершки Острови
Апхазија
Јужна Осетија
Приднестровие
Русија Белорусија Казахстан Шпицбершки Острови Апхазија Јужна Осетија Приднестровие
107 576 019
41 осетски 1
Јужна Осетија
Јужна Осетија
48 125
42 ерменски 2
Ерменија
Арцах
Ерменија Арцах
3 015 658
43 португалски 1
Португалија
Португалија
9 814 234
44 романски 3
Романија
Молдавија
Приднестровие
Романија Молдавија Приднестровие
19 577 896
45 реторомански 1
Швајцарија
Швајцарија
42 850
46 шкотски гелски 1
Шкотска
Шкотска
54 633
47 шкотски 1
Шкотска
Шкотска
1 638 990
48 шпански 1
Шпанија
Шпанија
41 615 838
49 шведски 3
Шведска
Финска
Оланд
Шведска Финска Оланд
10 201 527
50 српски 3
Србија
Босна и Херцеговина
Косово
Србија Босна и Херцеговина Косово
7 202 432
51 словачки 1
Словачка
Словачка
4 364 045
52 словенечки 1
Словенија
Словенија
1 940 258
53 турски 3
Турција
Кипар
Северен Кипар
Турција Кипар Северен Кипар
11 645 128
54 украински 2
Украина
Приднестровие
Украина Приднестровие
28 108 837
55 велшки 1
Велс
Велс
599 070Гугл преведувач

Twitter

eubabel.eu/twitter

Facebook

eubabel.eu/facebook